Stanovisko k príhovoru generálneho biskupa ECAV Ivana Eľka na novoročnom prijatí u prezidentky SR

Presbyterky a presbyteri Cirkevného zboru Bratislava Staré Mesto ako členovia a členky ECAV na Slovensku týmto vyjadrujeme náš nesúhlas s obsahom, formou i rozsahom príhovoru generálneho biskupa Ivana Eľku na novoročnom prijatí u prezidentky SR.

Dištancujeme sa od vyjadrení  o nebezpečnom liberalizme, vytláčaní  cirkví na okraj spoločnosti a kresťanstva z verejného priestoru. Odmietame kritiku menšinových práv, ktoré vo svojom prejave postavil Ivan Eľko do protikladu s individuálnymi ľudskými právami, i jeho negatívne vnímanie problematiky rodu.

Príhovor, žiaľ, neobsahoval ani náznak pokánia a pokory, uznania si vlastných pochybení a nedostatkov cirkvi ako predpokladu k otvorenej komunikácii bez „pocitu“, že cirkvi niekto škodí.

Sme presvedčení, že cirkev má dostatočný priestor vo verejnoprávnych médiách, ale chýba jej schopnosť sebareflexie k správnemu, reálnemu a efektívnemu využívaniu tohto priestoru.

Cirkev má byť príkladom otvorenosti k prijatiu kritiky od spoločnosti ako i  z vnútra cirkvi. Cirkev nesmie byť znepokojená vedeckými poznatkami. Naopak, musí byť schopná viesť o témach, ktoré pred nás kladie vývoj, kultivovaný dialóg a tak hľadať cestu k spájaniu ľudí a vytváraniu nepokryteckého pokoja a zmieru. V opačnom prípade sa sama vytláča na okraj spoločnosti a stráca schopnosť byť „soľou zeme a svetlom sveta“.

Presbyterstvo Cirkevného zboru Bratislava Staré Mesto vyzýva vedenie ECAV, aby odmietlo akékoľvek prejavy nenávisti a podporilo všetky snahy smerujúce k rovnosti, slobode a dôstojnosti všetkých ľudí bez rozdielu pohlavia, rasy, náboženstva a sexuálnej orientácie.