Rok 2015 – Rok slova a literatúry

Rok 2015 sme venovali v príprave na 500. výročie reformácie dôležitej oblasti súvisiacej so základnými princípmi reformačného učenia — slovu a literatúre.

Pripomenuli sme si v ňom 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra. Aktivity, ktoré sme pripravili reflektovali život a dielo tohto spisovateľa, filozofa, pedagóga s akcentom na hodnoty, ktoré potrebuje spoločnosť aj cirkev k obrode dnes. Orientáciu v dnešnej pluralitnej spoločnosti, východiská zo súčasných kríz a výzvy, ktoré pred nás kladie multikultúrne spolužitie v rámci Slovenska a Európy treba hľadať vo vzájomnom poznaní, rešpekte a dialógu. Na pôde nášho cirkevného zboru vzniklo občianske združenie “Štúrova učená spoločnosť”.

V utorok 14. apríla 2015 o 18:00 hod. sa v Malom kostole uskutočnila literárno-hudobná kompozícia k 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra “Vzlietli orli vysoko…”. Účinkuovali: Iveta Plšeková, viceprimátorka hl. mesta SR Bratislavy; Dana Hučková, riaditeľka Ústavu slovenskej literatúry SAV; Anna Polcková; Juraj Sarvaš; Octet Singers pod vedením dirigenta Daniela Simandla.

V stredu 13. mája 2015 o 17:30 bolo v Starom lýceu “Soiree — stretnutie pri slove”. Hosť stretnutia Mikhaylo Kapustin — liberálny rabín (Ústredný zväz židovských náboženských obcí) prednášal na tému “The role and meaning of the word and literature in the context of the open society — from the point of view of recent Judaism” — “Úloha a význam slova a literatúry v kontexte otvorenej spoločnosti z hľadiska súčasného judaizmu”.

V rámci Zborových slávnosti pri 200. výročí narodenia Ľudovíta Štúra sa uskutočnila v spolupráci s Občianskym združením Štúrova učená spoločnosť a s podporou MK SR vo Veľkom kostole v sobotu 24. 10. 2015 Slávnostná akadémia “My chytili sme sa do služby ducha”, ktorú dramaturgicky pripravili Michal Havran a Ján V. Michalko. Originálne spracovanie tém, plynúcich z výročia narodenia výraznej osobnosti našich dejín, si pripravili hostia: Ivana Taranenková: “Ľudovít Štúr — automýtus, mýtus, antimýtus, značka”, texty Ľudovíta Štúra predniesol Ján Jackuliak, Alexandra Kusá: “Romantizujúce predstavy o Štúrovi ako prekážka k jeho pochopeniu” a Tibor Búza: “Štúr vo verejnoprávnych médiách počas jubilea”. V interpretácii Evy Šuškovej, Borisa Lenku, Jozefa Luptáka, Ronalda Šebesta a Mucha Quartet zazneli skladby J. L. Bellu, E. Suchoňa, A. Dvořáka, J. Cikkera, D. Kardoša, A. H. Krčméryho, A. Moyzesa a I. Zeljenku.

V nedeľu 25. 10. 2015 sa konali slávnostné služby Božie na Pamiatku reformácie so spomienkou na Ľudovíta Štúra pri 200. výročí jeho narodenia. Slávnostným kazateľom bol Doc. Ondrej Prostredník, pedagóg EFB UK. Oslovujúce inšpirácie Slova zvýraznila hudba v podaní Jozefa Benciho a Jána Vladimíra Michalku.