Stanovisko presbyterstva k utečeneckej kríze

Prišiel som ako cudzinec, a prijali ste ma… (Mt 25, 35b)
Prišiel som ako cudzinec, a neprijali ste ma… (Mt 25, 43a)

Slová Ježiša Krista sú pre nás výzvou k uskutočňovaniu princípov kresťanskej viery v živote. Sú neodlučiteľne spojené s jadrom Božieho zákona, v ktorom príkaz milovať Boha koreluje s povinnosťou praktizovanej lásky voči blížnemu, a to aj cudzincovi. Ježišove slová sú rovnako záväzné pre prvých Ježišových nasledovníkov ako aj pre kresťanov dnes. Aj my sme teda povinní prejaviť kresťanskú lásku a ľudskosť. Modlíme sa a prosíme o Božiu pomoc a ochranu, ale iným, cudzím ľuďom, ktorí prichádzajú ako Kristus v podobenstve, bez viditeľného dokladu totožnosti a príslušnosti k náboženskému a kultúrnemu prostrediu, ju upierame.

Kresťanská zvesť milovať Boha a blížneho nie je založená na farbe pleti, rase, ani národnosti, či kultúrnych špecifikách. Prijímanie a rozdávanie Božej Lásky nie je o kvótach, ani o náboženskej príslušnosti utečencov.
Na základe týchto argumentov sme pripravení poskytnúť konkrétnu pomoc utečencom, a to formou ubytovania pre viacčlennú rodinu v priestoroch nášho Cirkevného zboru a aktivitami smerujúcimi k začleneniu týchto našich blížnych do spoločnosti.

Zároveň vyjadrujeme náš nesúhlas s demagogicko populistickým šírením strachu, so xenofóbnymi aktivitami a účelovým zvyšovaním napätia v spoločnosti, a to na úkor pomoci človeku v núdzi.
Veríme, že spoločnými silami dokážeme prekonávať strach a obavy z cudzieho a súčasne preukážeme, že slovám Ježišovho učenia rozumieme správne.

Zbierka na opravu bytu pre utečencov

Na to, aby sme počas jedného roka poskytli bezplatné bývanie rodine v jednom z našich nájomných bytov, ho potrebujeme zrekonštruovať.
Na rekonštrukciu potrebujeme finančné prostriedky vo výške cca 10.000 eur.
Na zasadnutí zborového presbyterstva dňa 14. 10. 2015 sme na tento účel vyhlásili Zbierku.
Milodar možno poslať/previesť na číslo účtu: 2928868076/1100, IBAN: SK59 1100 0000 0029 2886 8076, BIC: TATRSKBX, “Byt pre utečencov”, alebo vložiť do sklenenej nádoby, ktorá je umiestnená v strede kostola.

Ďakujeme!